Konståkningstävlingar finns för aktiva på alla nivåer från nybörjare till elit. Åkarna delas in i tävlingsklasser efter ålder och kunskapsnivå (test). Mer information om klassindelningen finns under respektive disciplins regler. Tävlingar bedöms antingen med enklare tekniska hjälpmedel som kräver sluten bedömning (används vid sk. Stjärntävling) eller med mer omfattande teknisk utrustning med öppen bedömning och möjlighet till resultatredovisning (används vid Klubb-, A- och Elitserie-tävlingar, kvaltävlingar i synkro samt mästerskap).
Beskrivning av de olika tävlingarna
Tävlingssystemet är uppbyggt med ett antal olika tävlingsformer anpassade för åkarnas utvecklingsnivå. Åkarna delas in i tävlingsklasser efter ålder och kunskapsnivå (test).
- Förbundstävling. Dessa tävlingar genomförs med förbundets tävlingsutrustning och bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel. De tävlingar som arrangeras som Förbundstävling är SM/JSM/USM/RM, SKF-trofén, Elitseriens deltävlingar och Final.
- A-tävling. Bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel, men genomförs med en enklare variant av teknisk utrustning än i en förbundstävling. Tävlingstypen riktar sig främst till de A-åkare i singel som inte tävlar i Elitserien, men fungerar även som ett komplement för åkarna i Elitserien.
- Klubbtävling är avsedd för A och B åkare. Bedömningen sker genom en förenklad variant av bedömningssystemet med färre personer i teknisk panel och domarpanel. Vanligtvis sker bedömningen på papper med manuell inmatning av alla poängsiffror, även om det nu börjar bli mer vanligt med datorer.
- Stjärntävling är en lättsam tävlingsform anpassad främst för åkare i början av tävlingskarriären, med låga krav på tekniskt innehåll i tävlingsprogrammen. Bedömningen av åkarnas prestationer sker av bedömare i ett slutet system och varje åkare får en individuell skriftlig utvärdering av huvuddomaren. Stjärntävlingar är avsedda för främst C åkare men även A och B åkare kan delta.
- Showtävling är en mer lekbetonad tävlingsform för samtliga discipliner och tävlingsklasser. Här är fokus på underhållningsvärdet av programmet. Bedömningen sker slutet av lekmän under ledning av en utbildad huvuddomare.
Tävlingsverksamheten i Sverige följer de regler och riktlinjer som beslutas av Svenska Konståkningsförbundet. Här kan du läsa mer om detta tävlingssystem.