Hoppa till sidans innehåll

Tävlingssystem


Konståkningstävlingar finns för aktiva på alla nivåer från nybörjare till elit. Åkarna delas in i tävlingsklasser efter ålder och kunskapsnivå (test). Mer information om klassindelningen finns under respektive disciplins regler. Tävlingar bedöms antingen med enklare tekniska hjälpmedel som kräver sluten bedömning (används vid sk. Stjärntävling) eller med mer omfattande teknisk utrustning med öppen bedömning och möjlighet till resultatredovisning (används vid Klubb-, A- och Elitserie-tävlingar, kvaltävlingar i synkro samt mästerskap).

 

Beskrivning av de olika tävlingarna

Tävlingssystemet är uppbyggt med ett antal olika tävlingsformer anpassade för åkarnas utvecklingsnivå. Åkarna delas in i tävlingsklasser efter ålder och kunskapsnivå (test).

  • Förbundstävling. Dessa tävlingar genomförs med förbundets tävlingsutrustning och bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel. De tävlingar som arrangeras som Förbundstävling är SM/JSM/USM/RM, SKF-trofén, Elitseriens deltävlingar och Final.
  • A-tävling. Bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel, men genomförs med en enklare variant av teknisk utrustning än i en förbundstävling. Tävlingstypen riktar sig främst till de A-åkare i singel som inte tävlar i Elitserien, men fungerar även som ett komplement för åkarna i Elitserien.
  • Klubbtävling är avsedd för A och B åkare. Bedömningen sker genom en förenklad variant av bedömningssystemet med färre personer i teknisk panel och domarpanel. Vanligtvis sker bedömningen på papper med manuell inmatning av alla poängsiffror, även om det nu börjar bli mer vanligt med datorer.
  • Stjärntävling är en lättsam tävlingsform anpassad främst för åkare i början av tävlingskarriären, med låga krav på tekniskt innehåll i tävlingsprogrammen. Bedömningen av åkarnas prestationer sker av bedömare i ett slutet system och varje åkare får en individuell skriftlig utvärdering av huvuddomaren. Stjärntävlingar är avsedda för främst C åkare men även A och B åkare kan delta.
  • Showtävling är en mer lekbetonad tävlingsform för samtliga discipliner och tävlingsklasser. Här är fokus på underhållningsvärdet av programmet. Bedömningen sker slutet av lekmän under ledning av en utbildad huvuddomare.

 

Tävlingsverksamheten i Sverige följer de regler och riktlinjer som beslutas av Svenska Konståkningsförbundet. Här kan du läsa mer om detta tävlingssystem.

Uppdaterad: 10 SEP 2017 14:07 Skribent: Agneta Jiresten

Följ oss gärna på  


 

Tack till alla sponnsorer och samarbetspartners

 

 

 

 

  

 

 

Skate and Design by Anna
Syr och Designar Tränings och tävlingskläder för konståkning samt säljer tillbehör

 

 

 


Postadress:
Göteborgs Team o KK - Konståkning
Askims Ishall, Kruniusvägen 1
42736 Billdal

Besöksadress:
Askim Ishall, Kruniusvägen 1
42736 Billdal

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@gtkonstakning.s...

Se all info